Waarom tweedehands kleding?

Voor sommige mensen is tweedehands kleding kopen een beetje gek. Tweedehands kleding staat helaas nog steeds een beetje symbool voor armoede. Waarom zou je immers gebruikte kleding kopen als je ook iets nieuws in je kast kunt hangen? Wist je dat je de impact van jouw kleding op het milieu tot 30% kunt terugdringen?

Dit doe je door simpelweg te kiezen voor duurzame kleding. Je kunt natuurlijk nieuwe kleding kopen van eerlijke merken. Maar de meest duurzame optie blijft voorlopig nog tweedehands kleding. Nu de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën is geworden, wordt het des te belangrijker om hier anders en beter mee om te gaan. Jij kan een deel van de oplossing zijn door tweedehands kleding te kopen. Hier zijn de redenen waarom!

 

Je verlengt de levensduur van een kledingstuk

 

Met veel tweedehands kleding is eigenlijk helemaal niets mis. Denk er maar eens over na. Waarom doe je zelf bepaalde kledingstukken weg? Natuurlijk gaat het soms kapot, maar vaak ook gewoon omdat je het toch nooit draagt, of omdat het te groot of te klein is. Dan kan die kleding natuurlijk prima naar een ander, die het wel past of het wel een leuke stijl vindt. Daarbij heeft het voordelen voor het milieu dat je oude kleding niet op de stortplaats terecht komt.

Waarom tweedehands kleding? Duurzaam, Uniek, Goed Voor Millieu

Tweedehands kleding bespaart grondstoffen

 

Wanneer je tweedehands kleding koopt, bespaar je middelen en grondstoffen om nieuwe kleding te produceren en daar doe je het milieu een groot plezier mee. Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding. Duurzaam shoppen is hartstikke goed voor het milieu!

Bespaar water

De meeste mensen realiseren het zich niet, maar voor de productie van kleding is heel veel water nodig. Voor het verbouwen van katoen, voor het verven en wassen van de stoffen, en voor het verwerken van de afvalstoffen worden duizenden liters water verbruikt. Er is 2.700 liter water nodig voor slechts een katoenen shirt. Het fabriceren van een nieuwe spijkerbroek verbruikt zelfs tussen de 7.000 en 10.000 liter water. Kiezen voor tweedehands bespaart dus al snel duizenden liter water.

Bespaar energie

Minder vraag naar nieuwe kleding bespaart energie. Garen en stoffen weven kost veel energie. De reeds bestaande kleding die je tweedehands kunt kopen, heeft geen nieuwe productie nodig en meestal ook weinig transport. Hierdoor is er veel minder energieverbruik bij tweedehands kleding.

Minder CO2 uistoot

Kledingindustrie zou zorgen voor 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Minder nieuwe kleding produceren betekent minder CO2 uitstoot. Ook in de tweedehands aankopen zit wat transport bijvoorbeeld naar de winkel of door het postpakket naar je huis. Maar dat zullen geen intercontinentale scheepstransporten zijn. Kiezen voor lokale tweedehands kleding zorgt zeker voor minder CO2 uitstoot.

Daarnaast wordt steeds meer kleding gemaakt van synthetische materialen in plaats van natuurlijke vezels. Synthetische stoffen hebben olie als grondstof. En olie oppompen kost heel veel energie en zorgt voor enorme CO2 uitstoot. Kiezen voor tweedehands kleding zorgt voor minder nieuwe kleding en minder CO2 uitstoot.

 

Tweedehands kleding zorgt voor minder vervuiling

 

Voorkom watervervuiling

Het telen van katoen is ook enorm vervuilend voor het oppervlakte- en grondwater. Dit komt door de grote hoeveelheden sulfaten en fosfaten die vrijkomen door (kunst)mest gebruik en het gebruik van pesticiden. De kledingindustrie loost daarnaast giftige chemicalien die gebruik worden voor het verven en bleken van stoffen vaak in oppervlaktewater. Deze praktijken leveren op grote schaal watervervuiling op. Kiezen van tweedehands kleding zorgt ervoor dat er geen nieuwe kledingstukken gemaakt worden, en er dus minder watervervuiling is.

Verminder luchtvervuiling

Vooral de productie van stoffen en het transport van het eindproduct naar de consument, meestal per schip, zorgt voor enorme luchtvervuiling. Minder productie en minder transport door het kopen van lokale tweedehands kleding zorgen dus direct voor minder luchtvervuiling.

Voorkomt verlies aan biodiversiteit

Wat hebben dieren en planten te maken met mijn nieuwe spijkerbroek? Hierboven las je over de milieuvervuiling door kunstmest, verf en transport. Vervuiling zorgt voor schade aan natuur en de dieren die er leven. Waterleven loopt grote schade op door het

Door minder katoen te verbouwen, is er minder land nodig. Minder landbouwgrond betekent minder boskap en minder verlies van biotopen waar dieren en planten leven. Kiezen voor tweedehands kleding zorgt voor minder milieuschade en zorgt dus voor minder verlies aan biodiversiteit.

Voorkom afval

Wereldwijd worden elk jaar 150 miljard kledingstukken verkocht. Die kledingstukken beladen in veel gevallen ook snel weer in de afvalbak. Fast fashion zorgt voor enorme hoeveelheden afval. Kleding ruilen met anderen en tweedehands kleding kopen vermindert afval.

 

Tweedehands kleding is uniek

 

Als je een leuk kledingstuk in de kringloopwinkel koopt, kan je ervan uitgaan dat het een vrij uniek stuk is. De kans dat er twee dezelfde artikelen in het schap liggen is namelijk niet of nauwelijks aanwezig. De kans is groot dat je hetzelfde stuk nergens meer gaat vinden, vooral als het om vintage kleding gaat. Dus wil je duurzaam leven en unieke kleding willen, is tweedehands kleding kopen een geweldige manier om dit te doen.

Dus waarom tweedehands kleding kopen?

 

De bovenstaande redenen laten zien waarom tweedehands kleding beter is voor het milieu en het klimaat. Goede redenen om eens vaker te kijken naar een tweedehands jurkje of broek.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

tef
3 maanden geleden

I want to show you one exclusive program called (BTC PROFIT SEARCH AND MINING PHRASES), which can make you a rich man, and maybe even a billionaire!

This program searches for Bitcoin wallets with a balance, and tries to find a secret phrase for them to get full access to the lost wallet!

Run the program and wait, and in order to increase your chances, install the program on all computers available to you, at work, with your friends, with your relatives, you can also ask your classmates to use the program, so your chances will increase tenfold!
Remember the more computers you use, the higher your chances of getting the treasure!

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=cOLX3g6ByR4

Free Download:
https://cutt.us/x3qMY

micheal#decosta[OjoltozEjuzutiVT,2,5]
een maand geleden

Canadian News Today is your source for the latest news, video, opinions and analysis from Canada and around the world.

Find more details : https://www.canadiannewstoday.com/

DezzySak
14 dagen geleden

Join Dezzy Dogy and fulfill your gaming dreams!
?? **FAIRLAUNCH SOON!** - Be one of the first
Site: https://dezzydogy.ink/
Twitter: https://twitter.com/dezzydogytoken
TG: https://t.me/dezzydogyofficial